Op zondag 13 November 2022 vindt PaleoTime-BE wederom plaats in VTC de Mixx te Herselt, België. Deze beurs, het grootste paleontologische evenement van België, wordt georganiseerd door een grote groep aan partijen: HONA, Stichting Paleontica, Trilolab, Erfgoed Herselt, Palaeontologica Belgica en natuurlijk de Paleobiologische Kring van Nederland en Vlaanderen. PaleoTime-BE is er voor en door mensen met interesse in fossielen. Bij PaleoTime-BE voelt zowel de verzamelaar, de citizen-scientist als de wetenschapper zich helemaal thuis: PaleoTime-BE zorgt immers voor onovertroffen ‘paleontology quality time’! Deze editie staan meer dan 50 standhouders uit verschillende landen voor u klaar. Zij bieden een zeer divers en gevarieerd aanbod aan, van ammonieten en trilobieten tot haaientanden en dinosaurusbotten, van recente tot antiquarische lees- en determinatieboeken, wetenschappelijke literatuur, preparatiemateriaal, loepjes, hamers, opbergdoosjes, staandertjes, … en bovenal een berg aan nuttige tips & tricks. PaleoTime-BE has it all!
Op deze beurs kunnen fossielen geruild, gekocht en verkocht worden, er is een determinatietafel van de Paleobiologische Kring en het mooiste is: toegang is gratis! Voor meer informatie over deze fossielenbeurs, zie de website PaleoTime.eu
Determinatietafel
Ook dit jaar zal de Paleobiologische Kring weer op Paleotime-BE staan met zijn determinatietafel. Met de 2022-editie zal de determinatietafel vooral gefocust zijn op de leek en de beginnend verzamelaar om éindelijk een naam te kunnen hangen aan dat grote vraagteken! Verder kunt u ook als gevorderd verzamelaar altijd langskomen, waarbij wij u zo goed mogelijk op weg proberen te helpen naar een juiste determinatie.
Paleotime Lectures
De PaleoTime Lectures zijn het best te omschrijven als twee korte (30 min) krachtige en bovenal boeiende lezingen over een actief wetenschappelijk onderwerp gebracht door goedgebekte wetenschappers en/of citizen-scientists en dat op een zeer verstaanbaar niveau.
sprekers:
Frederik Mollen (Elasmobranch Research Belgium)
11:00-11:45: “Van Erps-Kwerps tot in Forbes: het verhaal van haaienexpert Frederik Mollen”
Op zaterdag 15 oktober jl. ontving amateur-paleontoloog Frederik Mollen de Louis De Pauw Award 2022. Deze award is een bekroning van haast 40 jaar intensief verzamelen, onderzoek en publiceren op vlak van fossiele haaien en roggen. In een boeiend verhaal neemt Frederik je terug tot in zijn jeugdjaren: hoe de passie voor fossiele kraakbeenvissen ontstond, en hoe deze passie ontspoorde tot wat buitenstaanders bestempelen als een uit de hand gelopen hobby. Een boeiend verhaal over vriendschappen, samenwerking met professionelen, kansen, doch ook hinderpalen en tegenslagen. Een aanrader voor eenieder die geboeid is door fossiele haaien, of die het zelf voelt kriebelen om na het verzamelen van fossielen ook een stap te zetten richting onderzoek en misschien zelfs wel het publiceren van eigen resultaten. De Louis De Pauw Award is een initiatief van Palaeontologica Belgica vzw, een jonge wetenschappelijke onderzoeksorganisatie die Belgische paleontologie in al haar facetten steunt en promoot.
Leonard Dewaele (KBIN)
13:00-13:45: “Rond de wereld in 20 miljoen jaar, hoe zeehonden zich over de wereld verspreidden”
De huidige verspreiding van zeehonden over de Aarde is opvallend, met een grote diversiteit in noordelijke gematigde gebieden en Arctica, slechts enkele soorten in tropische wateren en opnieuw een hogere diversiteit rondom Antarctica. Desondanks kruipen zeehonden al veel langer rond op deze wereld. De oudste zeehondenfossielen zijn ongeveer 20 miljoen jaar oud en in die 20 miljoen jaar kende de Aarde koudere en warmere episodes.
In deze presentatie ga ik over hoe zeehonden sinds het begin van het Mioceen zich afsplitsten van zeeleeuwen en walrussen aan de westkust van Noord-Amerika en de wereld veroverden. Een presentatie doorspekt met leuke wist-je-datjes over de verschillende zeehondenfossielen en hun vindplaatsen.