Hieronder vindt u een overzicht van onze geplande activiteiten in 2023, handig voor de agenda!
Zaterdag 22 april – PaleoTime-NL 2023 – internationale fossielenbeurs in Houten, NL. Op deze dag verzamelen zich uit Nederland en daar voorbij vele fossielen fanaten en (amateur) paleontologen. Deze editie was een groot succes met een record aantal bezoekers op de nieuwe locatie in Houten. Van standplaatsen met de meest bijzonder fossiele vissen uit Schotland tot barnsteen van de Baltische zee met fascinerede insectjes.
Zaterdag 22 april – PaleoTime-NL Outreach Poster Award – in Houten, NL. Op PaleoTime vindt de ideale combi plaats van de gedeelde liefde voor fossielen, als ook boeiende wetenschap. Via de meerdere poster presentaties kunnen bezoekers een glimps krijgen van de nieuwkomers in paleontologisch onderzoek in Nederland & België. Er mag gestemd worden op je favoriete poster (een professionele jury doet met je mee) en de poster presentaties zullen worden afgerond met een feestelijke prijsuitreiking!
Zondag en maandag 28 & 29 mei – Mammoetdagen Hunebedcentrum – in Borger, NL. Elke pinkster weekend kan je enkele duizenden jaren terug de tijd in stappen in Borger. Zie, ruik en voel de prehistorie! Klei je eigen ijstijd dier of eet een stoof zoals ze die in de ijzertijd ook aten. Luister naar de verhalen van de meest bekende ijstijd deskundigen en waan je op de toendra. Zien we je volgend jaar weer?
Najaarsactiviteiten:
Zondag 10 september – Fossielen stadswandeling Utrecht – onder begeleiding van Em. Prof. Dr. Jelle Reumer. Het begint langzamerhand een traditie te worden – de fossielen stadswandeling. Dit jaar hebben we de plaveien en gevels van de oude binnenstad van Utrecht onder de loep genomen. Een tijdreis van wel 450 miljoen jaar! Van het Laat Jura tot het Ordovicium, met een oplettend oog zie je het overal.
Zaterdag 4 november – Zandmotorexcursie – onder begeleiding van Dr. Bram Langeveld bij Monster, NL. Op de Nederlandse stranden is veel moois te ontdekken, mammoet kiezen, botjes van wolfen, en dat allemaal minstens tienduizend jaar oud. Je krijgt in de vorm van een presentatie informatie vooraf, zodat je met de beste kennis en tips een mooi fossiel kan gaan vinden. Met Dr. Bram Langeveld erbij wordt je vondst ook nog eens meteen geïndentificeerd.
Zondag 12 november – Paleotime-BE 2023 – internationale fossielenbeurs in Herselt, België, is de grootste fossielen (en mineralen) beurs van de Benelux. Wij zullen er staan met een determinatietafel en drie boeiende lezingen (zie hieronder) organiseren. Doe je ogen tegoed aan de meest prachtige en interessante stukken van museale waarde (die je ook nog eens mee naar huis kan nemen).
De drie lezingen:
- Mart Deckers – “ENCI Groeve Maastricht, het resultaat van 30 jaar intensief verzamelen!”
Mart Deckers, burgerwetenschapper verbonden aan het Natuurhistorisch Museum Maastricht zal een lezing geven over “ENCI Groeve Maastricht, het resultaat van 30 jaar intensief verzamelen!”.
Mart is in het dagelijkse leven treinmachinist, maar zijn vrije tijd spendeert hij aan het verzamelen, prepareren en bestuderen van fossielen. Grote fossielen, maar bovenal gruis-monsters, die thuis worden uitgewassen en gesorteerd. Hij schreef mee aan meer dan 10 wetenschappelijke publicaties, en een slangster, Deckersamphiura inusitata, draagt zijn naam! Vorig jaar kreeg Mart de prestigieuze Van-der-Lijn-onderscheiding!! Op zondag 12 nov neemt Mart Deckers ons mee naar zijn geliefde ENCI groeve, waar hij al 30 jaar intensief verzamelt, aan de hand van sappige verhalen en prachtige zelfgemaakte foto’s van zijn ronduit spectaculaire vondsten.
2. Stijn Everaert – “Nieuwe tanden uit Antwerpse zanden”
Stijn Everaert is burgerwetenschapper bij het Instituut voor Natuurwetenschappen, en heeft een bijzondere fascinatie voor de haaien- en schelpenfauna’s die in de Antwerpse glauconietzanden te ontdekken zijn. Hij vertelt gepassioneerd over een recente ontdekking bij een grote tijdelijke ontsluiting: de eerste fossiele zwartvlektoonhaai, gevonden in het Laat Miocene Zand van Deurne. De lezing vertelt het verhaal van deze vondst, de moeizame weg naar identificatie en de mogelijke paleobiogeografie van de toonhaaien in Europa.
3. Stijn Goolaerts – “Ammoniet en nautilusfossielen in de CT-scanner!”
Stijn Goolaerts werkt als paleontoloog bij het Instituut voor Natuurwetenschappen. Hij neemt ons mee naar de wondere wereld van ammonieten en nautilussen, waar X-stralen en CT-scans toelaten om dwars door en diep binnenin hun fossielen te kijken, waardoor we heel wat nieuws kunnen leren!
27 november – Algemene Leden Vergadering (ALV) – online ledenvergadering met een lezing vooraf. Voor de lezing zal het huidige bestuur van de kring (na een jaar met veel gewissel) zich introduceren aan de hand van een praatje over onze eigen onderzoeken! Van de ziektes van Triceratops tot het Perm van Mozambique.
Tijdens de ALV zullen we de agenda en andere belangrijke zaken over het bestaan van de kring met alle geïntresseerden bespreken. Altijd al een leuk ideetje gehad voor een evenement, activiteit of weekendje weg? Laat het ons weten!