Hieronder vindt u een overzicht van onze geplande activiteiten in 2024, handig voor de agenda! Nog niet alle activiteiten zijn definitief.
februari – Online lezing – Een online lezing door dr. Emilia Jarochowska
Op maandag 5 februari vond onze eerste online lezing van 2024 plaatsvinden! Dr. Emilia Jarochowska, assistant professor paleontologie aan de Universiteit Utrecht, nam ons mee in haar onderzoek in haar lezing getiteld “Fossil record: a garbage pile or a treasure trove?”. Over haar werk zegt ze: “My goal is to “translate” the Earth’s history to today’s processes and vice versa, focussing on evolutionary processes.”
Zaterdag 9 maart – PaleoTime-NL 2024 – internationale fossielenbeurs in Houten, NL. Op deze dag verzamelen zich uit Nederland en daar voorbij vele fossielen fanaten en (amateur) paleontologen. Deze editie was een groot succes met een record aantal bezoekers op de nieuwe locatie in Houten. Van standplaatsen met de meest bijzonder fossiele vissen uit Schotland tot barnsteen van de Baltische zee met fascinerede insectjes.
Zaterdag 9 maart – PaleoTime-NL Outreach Poster Award – in Houten, NL. Op PaleoTime vindt de ideale combi plaats van de gedeelde liefde voor fossielen, als ook boeiende wetenschap. Via de meerdere poster presentaties kunnen bezoekers een glimps krijgen van de nieuwkomers in paleontologisch onderzoek in Nederland & België. Er mag gestemd worden op je favoriete poster (een professionele jury doet met je mee) en de poster presentaties zullen worden afgerond met een feestelijke prijsuitreiking!
maart – Online lezing – Een online lezing door Jeremy Lockwood
Dit jaar is het precies 200 jaar geleden dat de eerste dinosauriër werd beschreven in Engeland, de Megalosaurus bucklandii, door professor William Buckland aan de Universiteit van Oxford. Ter ere van deze unieke gebeurtenis, organiseert de Paleobiologische Kring een nieuwe editie van de online Paleo Lecture Series op woensdagavond 20 maart (20:00 – 21:15)! Jeremy Lockwood (vertebraten paleontoloog aan de University of Portsmouth en de Natural History Museum in London) zal langskomen en vertellen over de unieke en historische dinosaurusfauna van één van de rijkste vindplaatsen van fossielen in Europa, de Isle of Wight in Zuid-Engeland.
20 april – Lezingendag Maastrichtien en K/Pg grens – bij het Oertijdmuseum, Boxtel
Zaterdag 20 april 2024 staat in het teken van het Maastrichtien en komen Mosasaurus, krabben, nautilussen, haaien en nog veel meer aan bod in diverse korte voordrachten door specialisten. Afgesloten wordt met het abrupte einde van het Maastrichtien, rond 66 miljoen jaar geleden – de inslag van de meteoor die 75 procent van alle leven op aarde de das omdeed.
Deze bijeenkomst is een samenwerking van de Landelijke Vereniging voor Geologische Activiteiten (LVGA), het Oertijdmuseum Boxtel, de Paleobiologische Kring en het Natuurhistorisch Museum Maastricht. Zij vindt plaats in het kader van de 175ste verjaardag van het Maastrichtien.
Tussen 10.05 – 10.25 uur geeft John Jagt een lezing met als thema: Wat is het Maastrichtien?
30 juni – Museumbezoek + Groeve
De zomer komt er aan en dat betekent dat velen er weer op uit trekken met geologenhamer en loop in de hand. Daarvoor kan je naar het buitenland, maar gelukkig is er ook in Nederland van alles te vinden. Op 30 juni gaat de Paleobiologische Kring op excursie naar de Staringgroeve in Losser! Hier zullen we eerst het bijgelegen geologisch museum bezoeken en krijgen we een lezing aangeboden. Daarna kunnen we goed bepakt met nieuwe kennis de groeve in om op zoek te gaan naar zee-egels, ammonieten en bivalven!
We beginnen bij het museum om 12u en zullen rond 16u afronden. Dit evenement is alleen voor onze leden en gratis! Ben je nog geen lid, maar wil je wel mee? Er is maar een beperkt aantal plekken beschikbaar, dus wees er snel bij! Hopelijk zien we veel van jullie in Losser op 3 juli!
Najaarsactiviteiten:
28 september – Leden aan het woord –
oktober – Buitenlandexcursie –
Zondag XX november – Paleotime-BE 2024 – internationale fossielenbeurs in Herselt, België, is de grootste fossielen (en mineralen) beurs van de Benelux. Wij zullen er staan met een determinatietafel en drie boeiende lezingen organiseren. Doe je ogen tegoed aan de meest prachtige en interessante stukken van museale waarde (die je ook nog eens mee naar huis kan nemen).
november/ december – Algemene Leden Vergadering (ALV) – online ledenvergadering met een lezing vooraf.
Tijdens de ALV zullen we de agenda en andere belangrijke zaken over het bestaan van de kring met alle geïntresseerden bespreken. Altijd al een leuk ideetje gehad voor een evenement, activiteit of weekendje weg? Laat het ons weten!